Pește copt pe pat de ceapă

Pește copt pe pat de ceapă



Se spune că cei mai buni bucătari sunt bărbații, soțul meu foarte rar gătește, deorece această misiune î-mi revine.  Într-un an de 8 martie a gătit el cel mai bun pește, rețeta îi aparține. Între timp am încercat să o modific, dar oricum revin la cea originală.


Deci avem nevoie de următoarele INGREDIENTE:

- un pește mare de 3,5 - 4 kg (carp), sau 2 mai mici, au mai puțină grăsime;
- 4 cepe mari;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 2 linguri sos de soia;
- Piper boabe colorat, o lingură mare de sare Himalaya.


MOD DE PREPARARE:


Am marele noroc să procur pește proaspăt, curățat de solzi când ne vine pofta. Se spală bine peștele se feliază, se scurge bine de apă și se sărează. Foarte important pentru peștele prospăt să se lese cu sare pentru cel puțin o oră, după care se lasă în apă rece 30 min, apoi îl scot pe șervețele de hârtie să se absoarbe surplusul de apă. După ce sa scurs bine peștele, adaugăm cele două linguri  sos de soia și uleiul, se omogenizează se lasă 10-15 min.  Între timp se curăță ceapă și se filiază rondele, grosimea 7-10 mm.
Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei așezăm rondelele de ceapă, se macină piper colorat peste ceapă, apoi punem peștele, măcinăm iarăși piper. Se coace peștele la 200 Grade timp de o oră (poziția de mijloc a cuptorului), apoi pentru 10 min îl coborâm la nivelul de jos să se coacă bine ceapa.  Se servește cu smantană, e o bunătate de te lingi pe degete.

POFTĂ MARE!






Comentarii

Postări populare