Sarmale de post cu orez integral
INGREDIENTE:
- 200 gr. de orez integral (se poate de folosit și orezul alb);
- o căpățină de varză murată, câteva frunze viță de vie congelate, așa pentru culoare;
- 3 cepe mari;
- varză albă proaspătă o bucată (1/4), depinde de mărimea ei;
- suc de roșii 0,5 l;
- ulei de floarea soarelui 50 ml;
- un amestec dintr-un morcov, 2 roșii decojite din conservă, proaspete de care sunt, un ardei roșu, toate mărunțite cu robotul, se poate și cuburi, deja după gust;
- o lingură mare de pastă de roșii, sare și piper după gust.
MOD DE PREGĂTIRE:
1. Frunzele de varză murată se pun în apă caldă pentru 2-3 ore să fie eliminată sarea în exces, se porționează în bucăți, depinde cât de mari sau mici iubiți sarmalele;
2. Orezul se spală bine în câteva ape, pentru a se elimină amidonul, se toarnă apă clocotită peste el, în așa fel se hidratează bine și nu necesită mult timp să fie fiert;
3. Între timp călim 2 cepe și varza proaspătă, adaugăm puțină de tot sare, se gătește până se elimină tot lichidul care a lăsat varza, se adaugă amestecul de (morcov, roșii și ardei), pasta de roșii. Din totalul de ulei lăsăm o lingură;
4. Se unește compoziția de legume și orez la care adaugăm piper proaspăt măcinat, o ceapă crudă, acest secret îl am de la bunica și mama, sarmalele se primesc foarte suculente și gustoase;
5. Într-o cratiță, ceaun, oală ce avem la îndemână, așezăm la fund câteva frunze de varză sau doar cioturile, o frunză de dafin și o lingră de ulei;
6. Modelăm sarmalele și le așezăm frumușel în ceaunel, deasupra iar acoperim cu frunze de varză, se lasă măcar 30 min, după care toarnă sucul de roșii și se pun la fiert la foc mic pentru 1,5 - 2 ore.
Orezul integral fierbe mai greu, deci recomand după 1,5 ore de scos una și de gustat, dacă mai este nevoie se mai lasă 30 min la fiert, după ce se stinge focul se învelește în ceva călduț, sarmalele se leagă bine în acest timp.
POFTĂ MARE
Comentarii
Trimiteți un comentariu