Pastă de năut cu ceapă caramelizată




O sursă bună de proteină vegetală o găsim în boabele de năut, mai ales în Postul Mare. Din boabele fierte de năut se gătește pastă, salate în combinație cu legume proaspete.

Deci, hai să gătim din:

-250 gr boabe uscate de năut, o ceapă mare albă, sare, boabe de piper, o frunză de dafin, 2 linguri ulei de măsline;

- 2 linguri semnțe de susan;

- 2 linguri ulei de măsline;

- 2 linguri zeamă de lămîie;

- mix sare și piper colorat;

- o cană de zeamă în care a fiert năutul;

- 3 cepe, 2 linguri de ulei și o linguriță făină albă;

- o baghetă pîine.

Cum se face:

1.Pentru început punem la hidratat boabele de năut pe noapte în apă rece. A doua zi se pune la fiert năutul, se dă în clocot și se scurge apa, se daugă apă clocotită ( de 2 cm apă deasupra năutului) și se pune la fiert cu o ceapă, un praf de sare, frunză de dafin și boabe de piper. Se fierbe în jur de 2 ore cu capac la foc mic, sau pînă la gătire;

2. Semințele de susan se călesc în tigaie pîna încep a sări, în jur de 30 sec;

3. Cu ajutorul unui robot sau blender vertical pasăm năutul fiert, zeama de lămîie, uleiul, semințele de susan (lăsăm cîteva pentru decor), cîte putin adăugăm zeama de năut pînă la consistența unui pateu, pastă fină, potrivim de sare și piper;

4. Într-o tigaie cu 2 linguri de ulei călim ceapa feliată subțire pînă la culoarea aurie, adăugăm făina și omogenizăm.


Se servește pateul pe pîine prăjită cu ceapa caramelizată.

POFTĂ MARE 



Comentarii

Postări populare