Tobă de casă sau ”Saltison”


 Cu pași grăbiți se apropie sărbătorile de iarnă, noi moldovenii suntem mai bogați în sărbători, pe stil nou și pe cel vechi, deci avem de trebăluit la bucătărie. Urmează să ne întîlnim cu nașii, finii, cumetrii, prietenii. 

Saltison sau tobă, spuneții cum vreți, dar eu fac un deliciu de te ”lingi pe degete”, hai cu Doamne Ajută:

INGREDIENTELE necesare sunt: 

                                            

- un kg de pulpă de porc slabă + un os cu tot cu carne, dar fără grîsime;

- ureche, o bucată;

- 300 gr de cioric;

- 2 cepe; 

- o căpățină de usturoi;

- o linguriță sare de Himalaya; 

- o linguriță boabe de piper + ceva condimente pentru carnea de porc (opțional), o frunză dedafin.

MOD DE PREGĂTIRE:

1. Se spală bine carnea, urechea și cioricul (de pe cioric partea inferioară se rade toată grăsimea);

2. Se pune la fiert, se aruncă prima apă, se spală cratița și carnea (Apropo, eu arunc prima apă la toate preparatele - răcituri, zeamă, borș), gustul nu se schimbă;

3. Se pune deja la fiert în apă clocotită, cât să cuprindă carnea, se stringe spuma, dacă apare, se adaugă ceapa, sarea, condimentele, jumătate din usturoi. Se fierbe în jur de 3 ore la foc foarte mic, ca la răcituri, cu capac;

4. Se stinge focul și se adaugă usturoiul rămas, se lasă să se răcească, după care se scoate carnea, cioricul și urechea, se taie bucăți mari, se omogenizează;

5. Se aranjează carnea înyt-o caserolă pătrată, sau o sticlă din plastic la care se taie partea de sus;

6. La carne se adaugă răcitura filtrată, cât să acopere carnea, se dă la frigider pentru cel puțin 3 ore, sau peste noapte. Se servește cu adjică și pîine neagră și murături, o gustoșenie adevărată.



POFTĂ MARE!              

                                        

 

Comentarii

Postări populare