Clătite cu brînză dulce, răchițele și semințe de chia

 

Povestea clătitelor de cînd și cum le fac o găsiți în altă postare, da clătitile au multe calorii, dar dacă încerci să înlocuești făină obișnuită cu cea din grîu dur, zahărul alb cu zahăr brun, sau se poate de folosit și îndulcitor natural de stevie, atunci le savurezi cu inima împăcată.

Pentru acestă rețetă avem nevoie de:

foi de clătite din:

- 10 ouă;

- 10 linguri de făină;

- un litru de lapte;

- 50 ml frișcă;

- zahăr brun 2  linguri;

- 4 linguri ulei de măsline;

- esență de vanilie câteva picături, sau un pachețel zahăr vanilat;

- un cub de unt.

Cel mai important ingredient în bucătărie este sarea, eu folosesc foarte puțină, dar de calitate (sare roz de Himalaya).

MOD DE PREGĂTIRE:

1. Se bat ouălele cu un praf de sare, făina, zahărul, zahărul vanilat cu ajutorul unui mixer sau tel, se adaugă treptat laptele. La final se adaugă frișca și două linguri de ulei.

2. Într-un  bol mic adaugăm 2 linguri de ulei și cubul de unt care va fi folosit pentru a unge tigaia;

3. Se unge tigaia antiaderentă (încălzită) cu amestecul de unt și ulei cu ajutorul unei pensule, se adaugă jumătate de polonic din compoziția de clătite (depinde de mărimea tigăii).

4. Se coc clătitele la foc mediu până se rumenește puțin marginea, la dorință se întorc pe partea opusă și se mai coc câteva secunde, eu nu le întorc. Periodic se unge tigaia (după 4-5 clătite), culoarea aurie și bulele de pe clătită se datorează folosirii amestecului de unt și ulei.

pentru umplutură:

- 500 gr brînză proaspătă de vaci;

- 2 linguri zahăr brun;

- 2 linguri semințe de chia;

- 100 gr de răchițele uscate; 

- 2 ouă;

- esență de vanilie 2 picături.



1. Se omogenizează toate ingredientele;

2. Eu am tigaie pătrată pentru clătite, dar se gătesc și în cea rotundă fără grijă. Clătitele se taie în patru, pe colț se daugă o linguriță din compoziția de brinză se modelează sub formă de plic. Într-un vas (sticlă, ceramică) de copt la fund se pune o clătită sau se unge cu unt, rînd pe rînd aranjăm clătitele în vas;

3.Amestecăm 2 linguri miere lichidă cu 2 linguri unt topit și turnăm peste clătite;

4. Luăm o bucată hîrtie de copt ( cu 2 cm mai mare ca vasul ), se udă cu apă caldă și se acoperă clătitele;

5. Se coc clătitele la foc mediu (180 Gr), poziția din mijloc timp de 20 - 25 min;

6. Se stinge cuptorul și se mai lasă vreo 15 min, să se lege bine;

7. Se servesc calde cu smîntînă, miere sau dulceață și desigur alături de o cafea aromată, important să fie consumate la micul dejun să nu avem grija caloriilor.

IMPORTANT, nu se dau imediat la cuptor după ce am modelat clatitile, se lasă să se întarească cel puțin o oră, sau  le gătesc seara și le coc dimineața. 

POFTĂ MARE! 













Comentarii

Postări populare